Son zamanlarda sosyal medyada 360 derece video çekimi konusu fazlası ile gündeme gelmeye başladı. Sosyal medyaların artması ve bunla beraber insanların bunlara yönelmesi zaten pek çok imkanın önünü açtı. Artık klasik video ya da fotoğraf çekimleri insanları tatmin etmiyor. Bir diğer yandan klasik videolar artık müşterilerin de dikkatini çekmiyor. Bu yüzden hem insanlar hem de şirketler alternatif ve daha farklı videoları denemeye başladı.
Bu anlamda atılan ilk adımlar video kalitesini arttırmaya yönelik oldu. Farklı çekim teknikleri ya da çalışmaları bir süre ilgi görse de kısa sürede bu ilgi kayboldu. Süreç bir alternatif ararken Facebook öncülüğünde yepyeni bir video çekim işlemi devreye girdi. Facebook halihazırda Instagram ve Youtube gibi sosyal medyaların da sahibi olan bir kuruluş. Bu yüzden Facebook temelli çalışmalar kısa sürede sosyal medyada yayılıyor. Beğenilen bir çalışma da bu sayede hızlı bir şekilde dünyanın gündemine oturuyor.
360 derece fotoğraf ile atılan temel zaman içerisinde 360 derecelik videolara kadar ilerledi. İlk olarak Facebook uygulamasında bu tarz videolar çekildi. Facebook kullanıcılarının bu videolara dönüşü pozitif olunca kısa sürede diğer mecralara da bu videolar sıçradı. Hatta Facebook ile ilişiği olmayan platformlar bile 360 derecelik videoları sistemlerine eklemeye başladı. Bugün çok yaygın bir şekilde bu videolar artmaya devam ediyor. Bir diğer yandan insanların bu videolara olan merakı da gün geçtikçe artarak ilerliyor.
En genel tabiri ile 360 videolar etrafın tamamı ile görüldüğü video türüdür. Fakat noktada değinilmesi gerekilen bir nokta var. Ekranlar insanlara belli bir açının görüntüsünü sunar. 360 derecelik bir görün için 360 derecelik küre şeklinde bir ekrana ihtiyaç duyulur. Günümüzde böyle bir ekran yapmak hem pahalı hem de oldukça zordur. Bu yüzden 360 derecelik videoların normal ekranlarda görüntülenmesi gerekir. Bunun için de sunulan sistem aslında oldukça basit. Geliştirilen video oynatma uygulamaları insanların kolayca 360 derecelik videoları izlemesine olanak sağlıyor.
360 derece gezinti olarak da bilinen bu yöntem sayesinde insanlar video oynatıcı üzerinden kamerayı oynatıyor. Bu sayede nereyi görmek istiyorlar ise orayı görebiliyorlar. Yani aynı video çekiliyormuş gibi Mouse yardımı ile video hareket ettiriliyor. Kameranın anlık tüm görüntüleri de bu sayede her açıdan görünür bir hal alıyor. Günümüzde kısa metrajlı video ve filmlerde bu tarz çekim teknikleri kullanılıyor. Özellikle tanıtım videolarında bu videolar son derece etkili oluyor.
Tanımı itibari ile 360 derecelik videolar VR videoları ile fazlası ile karşılaştırılır. Birbirine çok benzeyen iki video modeli olsa da aslında aralarında büyük bir fark vardır. İlk olarak VR videolar sanal bir ortamdır ve bu ortama müdahale etmek mümkündür. Örneğin sanal gerçeklik videoları genel olarak etkileşime açıktır. Bilgisayar destekli olmasından ötürü insanlar gözlük ve diğer aparatların yardımı ile kolayca bu sanal ortama müdahale eder. Fakat 360 derece video için aynı durum söz konusu değil.
Çünkü ilk olarak 360 videolar bilgisayar ortamında uydurulmamıştır. Bunun yerine gerçek görüntüler bu videolarda yer alır. Bu yüzden de hiçbir şekilde bu videoların içeriğine müdahale edilemez. Örneğin pek çok lunapark 360 derece video ile sanal ortamda ziyaret edilir. Fakat bu videolarda lunapark içerisinde sadece gezmek mümkündür. Fakat VR gözlükleri ile bu lunaparka sanal ortamda müdahale etmek ve yine sanal olarak etkileşime girmek mümkündür.
İnsanlar 360 derecelik videoları 2 farklı şekilde çeker. İlk olarak bunu otomatik olarak çeken kameralar kullanılabilir. Bu kameralar genel olarak tüm işlemleri kendi kendilerine halleder. Fakat bu kameralar sadece desteğin olduğu yönü çekemez. Destek kısmı sadece belli bir noktaya kadar görüntüye girer. Bir diğer yöntem ise ekipmanlar ile çekilen videonun bir program yardımı ile birleştirilmesidir. Bu çok daha az masraflı ama çok daha fazla yorucu bir süreç olacaktır.
Bu tarz videolar popülerleştikçe basit yöntemleri de zamanla ortaya çıkıyor. Eğer 360 dereceli kameralar pahalı geliyor ise alternatif bazı telefonlar da mevcut. Bu telefonlar kullanıcılarına 360 dereceye yakın panoramik çekim imkanı sunuyor. Ayrıca bu videolar Facebook gibi platformlara yüklemek de mümkün. 360 derece video çekimi için önerilen ekipman tamamen kişinin bütçesine bağlıdır. Çünkü görüntü kalitesi arttıkça ve seçenekler çoğaldıkça bu kameralar çok daha pahalı bir hale geliyor.